Wysłany: Wto Mar 31, 2009 1:57 pm Re: 1 i ostatnia strona ewidencji
Proponuję jeszcze na samym końcu dodać "(C)Wszelkie praw zastrzeżone dla Towarzystwa Rozwoju Małych Elektrowni Wodnych" a kto wie czy nie warto zastrzec takiego wzoru
Zastrzec jak najbardziej (jako rzecznik patentowy służę pomocą) , a podpowiedzieć ministrowi też jak najbardziej.
Będzie łatwiej.
Pozdrawiam
M. L. momot
W załączeniu przesyłam plik - krótka analizę stanu w świetle ustawy o podatku akcyzowym. Jest to generalnie zbieżne z wypowiedziami forumowiczów jak i Profesora, ale może w w trochę czytelniejszy sposób przedstawione.
Wszelkie reklamacje co do treści uwzględnia się! ))))
Pozdrawiam
M. L. Momot
Ponieważ dołączanie załączników mi nie wyszło wczoraj, podaję link:
http://mmomot.zut.edu.pl/
skąd należy pobrać 3 pliki:
ustawa.pdf
Info_Akcyza.doc
32003L0096PL.pdf
W ostatnich dniach wielu kolegów zwracało się do mnie o pomoc w sprawie nałożonych na nas obowiązków związanych ze zmiany ustawy o podatku akcyzowym. Ponieważ sam musiałem również załatwić kilka związanych z tym papierów, postanowiłem podzielić się z kolegami swoim doświadczeniem. Może będę mógł w ten sposób pomóc.
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 8:53 am Ewidencja musi byc "ciągła"!
Drobna uwaga do informacji zamieszczonej przez kol. Piotra. W pkt. 5 piszesz, że nie mamy obowiązku składać deklaracji. Otóż mam w tym zakresie bardzo uzasadnione wąŧpliwości.
Art. 21.3.3 (bo ten zapis zapewne miałeś na myśli) zwalnia nas z obowiązków art.21.1 (ogólny obowiązek składania deklaracji). Niestety art. 24, który jest deklarowany tylko nam nie zawiera już takich zapisów i nic nas od niego nie zwalnia. W moje ocenie z tego wynika, że deklaracje musimy składać ZAWSZE. Oświadczenie natomiast składamy jedynie wówczas gdy chcemy skorzystać ze zwolnienia z art 30.6
Jeśli nie zamierzasz składać deklaracji zwróć się lepiej z wnioskiem o interpretacje podatkową - wydasz 40 PLN, ale nikt Ci nie zarzuci że łamiesz prawo.
Druga kwestia to przesłany projekt ewidencji. Analogiczny przesłał W.Kobus z informacja, że pochodzi z UC.
Wydaje mi się, że nie spełnia on wymogów roz. "ewidencyjnego" (jest o nim mowa gdzieś wcześniej), które mów że ma być ona "ciągła". Termin ten niejasny, ale nie jestem pewien czy jeśli tylko zapisy będą kompletne (nie zawierają luk) to to wystarcz. W naszych dyskusjach przyjęliśmy, że ciągłość zapewni dopiero wynikanie jednego zapisu z drugiego, dlatego zaproponowany wzór jest bardziej skomplikowany. Wiem, że ten, który przesłałeś pochodzi z UC, ale to niestety nie gwarantuje jego poprawności. Zapewne o to także warto złożyc wniosek o interpretacje.
zgodnie z Art. 30.6 „zwalnia się od akcyzy zużycie energii elektrycznej w procesie produkcji energii elektrycznej , jak również zużycie tej energii w celu podtrzymania tych procesów produkcyjnych” – byłem w piątek UC Koszalin oczywiście mój rejon w sprawie omówienia procedur składania . A. Oświadczenia które musi być przesłane do UC do 15 dnia miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiło zużycie energii . B. złożenia deklaracj podatkowej do UC. Wzory deklaracji opisano w rozporządzeniu ministra finansów z dnia 24 lutego 2009 w sprawie wzorów deklaracji podatkowych dla podatku akcyzowego AKC-4 i AKC-4/H
Po rozmowie z zastępcą Naczelnika UC w Koszalinie nie będe składał Oświadczenia a ni deklaracji podatkowej ponieważ nie zachodzi obowiązek płacenia podatku akcyzowego.
Mam za to obowiązek prowadzić ewidencę energii elektrycznej którą zużyje w procesie produkcji energii elektrycznej , jak również zużycie tej energii w celu podtrzymania tych procesów produkcyjnych”
jestem w trakcie opracowywania z UC wzoru jaki będzie mnie obowiązywał ( przedstawiłem im opracowane przez kolegów ewidencje ale pan naczelnik jedną rubrykę skreślił i swoje dodał po na niesieniu po prawek wysłałem do akceptacji od UC w Koszalinie jak będe miał uzgodnioną ewidencje zamieszczę na forum) swoją drogą złoże wniosek o interpretację indywidualną do Biura Krajowej Informacji Podatkowej z pytaniem co można zakwalifikować na zużycie energii elektrycznej w procesie produkcji energii elektrycznej , jak również zużycie tej energii w celu podtrzymania tych procesów produkcyjnych”
Niestety odpowiedzialność urzędników UC, zwłaszcza za opinie ustne jest żadna.
Zalecał bym daleko idąca ostrożność w stosowaniu "rad" naczelników.
1. UC nie ma obowiązku, ani prerogatyw do konsultacji ewidencji - podatnik póki co może prowadzić dowolną ewidencję, byle zgodną z wymogami ustawy, choć rozumiem, że wszczynanie wojny nie jest podatnikowi na rękę.
BTW. Bardzo chętnie popatrzę na ewidencję zaproponowaną przez celników
2. Napisz proszę z czego wynika, że nie musisz składać oświadczeń ani deklaracji - albo masz bardzo specyficzną sytuację, albo ja czegoś nie rozumiem, albo wpuszczają Cię w "maliny".
Przypominam wszystkim zainteresowanym, że zgodnie z naszymi ustaleniami jutro (15.04) mija pierwszy termin złożenia oświadczenia o zużyciu energii zwolnionej z akcyzy na podstawie art. 30.6 (produkcja i podtrzymanie produkcji). Niezłożenie oświadczenia w terminie skutkuje nieudzieleniem zwolnienia!!!
Wniosek:
WSZYSCY podatnicy którzy chcą korzystać ze ZWOLNIENIA w trybie atr. 30.6 powinni do 15.04 złożyć stosowne oświadczenie - wg. par. 3.1 rozp. „zwolnieniowego”
Pozostali, którzy decydują się płacić akcyzę (nie korzystają ze zwolnienia) składają pierwszą deklarację do 25.04.
UWAGA! Wg. mojej interpretacji zapisów art. 155.3 odroczony o 30 dni był jedynie obowiązek rejestracji -> czyli ewidencję powinniśmy prowadzić od 01.03.2009, a deklarację za marzec złożyć do 25.04.2009.
Jeśli ktoś zamierza postąpić inaczej (np. za radą UC) to niech lepiej złoży równolegle zapytanie o interpretacje podatkową, czy robi prawidłowo - przynajmniej będzie "kryty". Nawet jeśli zrobi źle nie będzie Go można ukarać.
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 9:14 am To chyba niewiele zmienia
Powyższa interpretacja niewiele zmienia w mojej ocenie. Rozwiązuje problem energii kupowanej i zużywanej na potrzeby inne niż produkcja i podtrzymanie produkcji, czyli zapełnia lukę w ustawie. Stanowi ona ułatwienie dla podmiotów, które zdecydowanie więcej energii kupują niż wytwarzają (np. gmina Nowy Targ, czy PKP).
Ponadto jakość ww. interpretacji pozostawia wiele do życzenia.
Co ważne wyraźnie przenosi ona odpowiedzialność na ZE, który nam energię sprzedał. Ciekawe skąd ZE ma wiedzieć czy zakupioną energię zużywamy do celów produkcji, więc powinien nam ją sprzedać bez akcyzy, a my jesteśmy zwolnieni na mocy art 30.6 (pozostało "tylko" tą energię zaewidencjonować, złożyć oświadczenie i deklarację), cy też kupiliśmy ją do innych celów - jako nabywca końcowy?
Nigdzie natomiast interpretacja ta nie odnosi się do wyprodukowanej energii zużytej (9.1.4), czyli nie zmienia ona zasadniczo sytuacji większości z elektrowniarzy.
W mojej ocenie wszystkie dotychczasowe ustalenia pozostają w mocy.
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 8:18 am Interpretacja to bubel!
Po szkoleniu w instytucie Studiów Podatkowych Modzelewskiego:
Interpretacja nie działa! To że ma wady prawne to zupełnie marginalny fakt.
Istota tkwi w tym, że ustawa w zakresie energii elektrycznej nie mówi, że nie
może ona być WIELOKROTNIE OAKCYZOWANA. Krótko mówiąc fakt, czy kupimy z akcyzą,
czy nie jest bez znaczenia. To na nas jako podatniku dokonującym zużycia energii (czynność akcyzowa) ciąży obowiązek zapłaty akcyzy, choćby od tej energii było ona już wcześniej zapłacona. Opodatkowana jest sprzedaż i zużycie a nie sama energia. Więc każda sprzedaż i każde zużycie.
Naszym przywilejem jest żądanie f-ry zakupowej od dostawcy bez akcyzy, natomiast OBOWIĄZEK AKCYZOWY SPOCZYWA NA NAS.
Z tym że od energii zakupionej nie musimy jej płacić bo ustawa na jej temat
milczy (na razie).
Pomysł przesunięcia tego obowiązku na ZE jest kompletnym bublem prawnym i
zostanie na 99,9% podważony. A dodatkowo, nawet jeśli nie to i tak nie jest to
prawo (tylko interpretacja) i tak naprawdę to nas nie dotyczy.
Podsumowując, nasza sytuacja nie zmieniła się ani na jotę.
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 10:08 pm interpretacja indywidualna
Otrzymaliśmy interpretację indywidualną z Biura Krajowej Informacji Podatkowej wskazującą na obowiązek rejestracji. Załączam dokument. Miesiąc po pytaniu o obowiązek rejestracji zapytaliśmy o zakres pojęcia zużycia energii w procesie produkcji itd. Drugiej interpretacji jeszcze nie otrzymaliśmy.
Pozdrawiam
Ewa
p.s. Niestety mam problem z załącznikiem. Wysyłam dokument do biura TRMEW, może uda się go załączyć.
Ostatnio zmieniony przez W.MALICKI Wto Maj 26, 2009 10:40 pm, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach - zaloguj się na forum Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum