Nastąpiła ISTOTNA ZMIANA PRAWA - z dniem 01.03.2009 wchodzi w życie Ustawa o podatku Akcyzowym (pełna treść ustawy po kliknięciu na link ).
W myśl nowej ustawy przedmiotem opodatkowania jest sprzedaż energii elektrycznej. Ustawa dotyczy nas w momencie sprzedaży energii elektrycznej "za płot" do nabywcy końcowego oraz w sytuacji jej zakupu/zużycia na tzw. potrzeby własne.
Pierwsza sytuacja w której właściciel MEW sprzedaje energię elektryczną nabywcy końcowemu nie powinna budzić wątpliwości - taki podmiot powinien zarejestrować się jako podatnik podatku akcyzowego w Urzędzie Celnym.
W sytuacji drugiej w wyniku ciągle pojawiających się wątpliwości zamieszczamy na forum wstępny projekt zapytania do Urzędów Celnych (prosimy nie wysyłać wymienionego projektu do Urzędów, ale o zapoznanie się z nim i możliwie szybkie przesłanie swoich uwag).
Poniżej propozycja zapytania, które można wystosować do lokalnego U.C.
Skonsultujcie to. Wskazuje którędy możemy się bronić przed akcyzą.
-------------------
Naczelnik U.C. ....
......
......
Jan Kowalski
Mała Elektrownia wodna ....
.....
.....
Sz. P. .....
Zwracam się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, czy będąc wytwórcą energii
elektryczne z odnawialnego źródła energii (mała elektrownia wodna)
podlegam obowiązkowi rejestracji jako podatnik podatku akcyzowego (art.
16.1 Ust. o podatku akcyzowym z dnia 06.12.2008).
Zaznaczam, iż nie sprzedaję energii elektrycznej nabywcy końcowemu, nie
jestem objęty zwolnieniem od akcyzy ze względu na przeznaczenie, a energię
elektryczną zużywam jedynie do celów produkcji i podtrzymania produkcji
energii elektryczne w mojej elektrowni (w myśl art. 30.1.6 ww. ustawy).
Jednocześnie proszę o rozpatrzenie niniejszego zapytania w trybie pilnym,
ze względu na bliską datę wejścia w życie ww. przepisów.
Łączę wyrazy szacunku,
Jan Kowalski
-----------------------
Mój komentarz:
Wracam do pierwotnej koncepcji. Zastrzeżenia jakie zgłosił kol. Mathea nie
są moim zdaniem zasadne. W prawdzie art. 9.1.4 wskazuje, że zużycie
energii elektrycznej przez mew. która ją wyprodukowała (na dowolny cel)
jest przedmiotem opodatkowanym akcyzą, jednakże art. 30.6 zwalnia tą część
energii, którą zużywamy na potrzeby produkcji i podtrzymania produkcji
e.e. (od pozostałej energii wyprodukowanej i zużytej na inne cele
powinniśmy zapłacić akcyzę). Obowiązek rejestracji podmioty jako podatnika
podatku akcyzowego (art. 16.1) spoczywa zaś jedynie na podmiotach, które
dokonują "czynności podlegającej opodatkowaniu akcyzą", lub "objętych
zwolnieniem od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie" (jest to zwolnienie
w trybie art 32, a nie art 30, czyli w mojej ocenie zupełnie inne
zwolnienie). Jednocześnie zakładam, że jeśli czynność jest zwolniona z
opodatkowani (zużycie na potrzeby własne) to nie podlega ona opodatkowaniu
-> nie powoduje konieczności rejestracji.
I co Wy na to?
Piotr Lantecki
Ostatnio zmieniony przez Wojtek Pon Lut 23, 2009 8:38 am, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 9:24 am komentarz od W.Mathea
Witam.
Bardzo by mi przedstawiona interpretacja odpowiadała, ale niestety obawiam się, że jak wspomniałem na spotkaniu moim zdaniem celem ustawodawcy jest obłożenie podatkiem akcyzowym całej energii elektrycznej, z pewnymi niewielkimi 'odstępstwami" w postaci zwolnień. Proszę O zapoznanie się z rozporządzeniem MF w sprawie zwolnień do podatku akcyzowego Rozdział 2 paragraf 3, z który określa warunki tego zwolnienia.
Natomiast rozdział 3 ustawy Art.16 ust 1 mówi niestety że wykorzystanie wyrobów akcyzowych objętych zwolnieniem do akcyzy zobowiązany jest złożyć zgłoszenie rejestracyjne właściwemu naczelnikowi urzędu celnego.
W związku z powyższym nie bagatelizowałbym kwestii rejestracji podmiotu zużywającego energię jako podatnika.
Inną sprawą jest z kolei wykazanie (uzasadnienie) całego zużycia własnego jako bezpośrednio wykorzystanego w procesie wytwarzania I podtrzymania produkcji energii elektrycznej.
Proszę o przekazanie mojego stanowiska innym uczestnikom.
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 9:30 am koemntarz do pisma z ENEA
Komentarz do faksu z Enea S.A. do Pana Walentego Kobusa w sprawie akcyzy. Pisma o podobnej treści otrzymało również wielu innych posiadaczy MEW z rejonu działania Enea S.A. (z innych rejonów nie mam informacji).
Należy jednoznacznie stwierdzić, iż na bazie aktualnie obowiązującego prawa (również po 01.03.2009 r.) stwierdzenia zawarte w piśmie Enea S.A. są po części nieprawdziwe. Podatnikami podatku akcyzowego zostanie tylko niewielka grupa naszych kolegów-elektrowniarzy, zdecydowana większość nadal nie będzie podatnikiem podatku akcyzowego.
Płatnikami akcyzy zostaną tylko ci z nas, którzy:
1. sprzedają energię elektryczną odbiorcy końcowemu (czyli np. sąsiadowi za płotem),
2. zużywają wyprodukowaną w MEW energię na potrzeby własne, ale niezwiązane z MEW (np. ogrzewają mieszkanie prywatne).Podstawa prawna: Art. 9. pkt 1. ustęp 2 oraz ustęp 4 Ustawy o podatku akcyzowym z 06.12.2008 r. (pomijamy przypadki importu energii z innych państw).
Te osoby powinny wysłać oświadczenie, że są podatnikami akcyzy do Enea S.A. oraz, oczywiście, zarejestrować się jako podatnik akcyzy w Urzędzie Celnym.
Zdecydowana większość jest zwolniona od akcyzy, a więc nie musi być podatnikiem podatku akcyzowego. Nie musi się rejestrować w Urzędzie Celnym jako podatnik podatku akcyzowego, wypełniać niepotrzebnych druków i składać co chwila mnóstwa deklaracji.
Na bazie art. 30 pkt. 6 w/w Ustawy od akcyzy zwolniona jest energia elektryczna zużyta w procesie produkcji energii elektrycznej oraz zużyta w celu podtrzymania tych procesów produkcyjnych. Innymi słowy od akcyzy zwolniona jest cała energia zużyta na potrzeby własne MEW (np. oświetlenie MEW, zasilenie szafy sterowniczej, zasilenie czyszczarki krat, zasilenie spawarki w trakcie remontu MEW itp.). Te osoby powinny powiadomić Enea S.A., iż nie są podatnikami podatku akcyzowego.
Oczywiście teoretycznie można zarejestrować się jako podatnik podatku akcyzowego tylko po to, aby mieć tańszą energię elektryczną o akcyzę (20 zł/MWh), która jest pobierana z sieci i zużywana na potrzeby własne MEW (np. w trakcie postoju MEW). W mojej opinii są to groszowe oszczędności i nie warte całej związanej z tym biurokracji.
Wiem, że pewna ilość kolegów wysłała oświadczenie do Enea S.A., że jest podatnikami podatku akcyzowego, mimo, iż faktycznie nie jest. Te osoby powinny natychmiast wysłać do Enea S.A odpowiednie sprostowanie unieważniające wcześniejsze oświadczenie. Np. o treści: "Do Enea S.A., Oświadczam, iż NIE jestem podatnikiem podatku akcyzowego. Niniejszym unieważniam poprzednie wysłane do Państwa oświadczenie w przedmiotowej sprawie, gdyż podpisałem je działając w błędzie zasugerowany Państwa pismem. Z poważaniem"
Moje wnioski oparte są o analizę Ustawy o podatku akcyzowym oraz Prawo Energetyczne, jak również skonsultowane z Kierownikiem Wydziału Akcyzy Urzędu Celnego w Zielonej Górze.
Sprawa jest dosyć pilna. Sądzę, że należałoby naszych członków niezwłocznie zawiadomić np. wysyłając maile z informacją, ażeby nie stawali się niepotrzebnie płatnikami akcyzy, ewentualnie zamieścić odpowiednią informację na naszej stronie.
Witam!
Chciałam zwrócić uwagę na to, by wybrać właściwy urząd celny. Poinformowano mnie, że właściwy jest urząd celny według miejsca prowadzonej działalności, a nie miejsca siedziby. Wyjątkiem jest sytuacja gdy działalność prowadzona jest w więcej niż jednym miejscu. Wówczas należy się zgłosić do urzędu właściwego ze względu na siedzibę.
Chciałam też poinformować, że dostaliśmy już drugie "ponaglające" pismo od Energi, w którym już nie pytają czy mamy koncesję, ale piszą, że "ponieważ posiadacie państwo koncesję prosimy o skontaktowanie się z Biurem Obsługi Klienta w celu zawarcia aneksu". Czy w dalszym ciągu to ignorujemy?
Jak widać sytuacja nie jest jednoznaczna. Najprostrza sprawa jest z pismami od spółek dystrybucyjnych. Na razie proponuję na nie nie odpisywać. Dopóki nie mamy pewności czy musimy się rejestrować nie bardzo wiadomo co im odpowiedzieć. Sam fakt posiadania koncesji jeszcze niczego nie przesądza. Jeśli odpowiemy i oświadczymy w duchu tych zapytań ze jesteśmy podatnikiem akcyzy to spółka sprzeda nam energie elektryczna taniej o 2 gr na kWh (bez akcyzy), ale na nas będzie spoczywał obowiązek akcyzowy. Jeśli uda się dowieść, że nie podlegamy rejestracji, więc nie jesteśmy podatnikiem pod. akcyzowego to dostaniemy prąd droższy (tak jak teraz), ale nie będziemy musieli walczyć z całą biurokracją akcyzową.
Bardziej skomplikowana kwestia jest to czy nie musimy się rejestrować. Zapisy dotyczące zwolnień wcale nie są jednoznaczne. Wydaje się jednak, że ustawodawca definiując zwolnienia w 2 różnych art. (30 i 32) miał na myśli dwa różne zwolnienia. Art. 30 to po prostu zwolnienie (trochę jakby podmiotowe w ustawie o VAT - daleka ale jednak analogia), a art. 32 to "zwolnienie ze względu na przeznaczenie". Tymczasem w art. 16.1, definiującym kto musi się zarejestrować wymienione jest wyraźnie "zwolnienie ze względu na przeznaczenie" (czyli to z art. 32), które większości z nas nie obejmuje. Zwolnione ze względu na przeznaczenie będą jedynie elektrownie, które kupują energię elektryczna na potrzeby własne z zewnątrz. Jeśli wykażemy, że potrzeby na cele "produkcji i podtrzymania produkcji" zaspokajamy z energii wyprodukowanej w naszej elektrowni, to pomimo, iż jej zużycie jest przedmiotem opodatkowania (art. 9.1.4) nie powinniśmy podlegać rejestracji, gdyż obejmuje nas wówczas zwolnienie z art. 30.6 (nie wymienione w art. 16.1) a nie zwolnienie z art. 32.4.1
Trochę to zawiłe
Jeśli chodzi o zapytanie to jeszcze nie. Wcale nie jest pewne czy powinno ono być skierowane do U.C. - właśnie zaczęła funkcjonować (???) Krajowa Informacja Podatkowa min. finansów i wygląda na to, że to ten podmiot jest uprawniony do udzielania informacji i wyjaśnień - sprawdzamy to teraz. Jest nawet specjalna infolinia dla akcyzy: http://www.kip.mofnet.gov...-akcyzowym.html . Sprawdzamy także tryb i wymagania jakim musi takie zapytanie odpowiadać. Ale piszcie swoje uwagi, one pomagają nam szukać rozwiązań.
Na stronie min. finasów dostępne są (nieco ukryte - http://www.mf.gov.pl/inde...sw=14&sub=sub14 ) projekty (to jeszcze nie jest obowiązujące prawo!) aktów wykonawczych do ustawy - sporo tego jest. Piszcze Wasze uwagi i przemyślenia.
Ostatnio zmieniony przez P.LANTECKI Wto Lut 24, 2009 11:13 pm, w całości zmieniany 3 razy
Art. 14.3 u.o.p.a. - decyduje miejsce prowadzenia działalności, chyba że w kilku miejscach jest ona wykonywana, wtedy decyduje siedziba, lub adres zamieszkania.
Wykaz odnośnych u.c. jest na stronie min. fin. - http://www.mf.gov.pl/inde...sw=14&sub=sub14
Ja mam jeszcze taką uwagę co do treści samego zapytania: Czy nie trzeba dodać np. w pierwszym zdaniu po: "będąc wytwórcą energii z OŹE", że energię tę sprzedajemy zakładowi energetycznemu (czy coś w tym stylu), dla lepszego zobrazowania sytuacji. Po przeczytaniu zapytania można odnieść wrażenie, że całość energii WYPRODUKOWANEJ zużywana jest do celów podtrzymania produkcji.
A może w reszcie mamy okazję wyplątać się z narzuconych nam przez zakłady energetyczne umów "kupna energii na potrzeby własne"?
Z ustawy o podatku akcyzowym wynika, że nie jesteśmy odbiorcami końcowymi: art. 2 pkt 19 stanowi, że odbiorcą końcowym jest podmiot nieposiadający koncesji na wytwarzanie energii.
Jeśli zaś powołamy się na:
1) uzasadnienie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 25 października 2006 r. w sprawie: P 28/05
oraz
2) art. 9 ust. 1 pkt 4 nowej ustawy o akcyzie
będziemy w stanie uargumentować, że wyprodukowana przez nas energia zużywana na potrzeby własne powinna być "minusowana" od energii sprzedanej do sieci.
Trybunał Konstytucyjny w uzasadnieniu swego wyroku pisze wyraźnie, że autoproducenci oddają nadwyżki energii do sieci i ściągają ją w celu zużycia, gdy ich turbozespół nie pracuje, gdy zaś pracuje energia zużyta przez producenta na "potrzeby własne" nie korzysta z instytucji przesyłu w rozumieniu prawa energetycznego.
Artykuł 9 ust. 1 pkt 4 ustawy akcyzowej mówi zaś jedynie o „zużyciu” energii przez producenta, nie zaś o „sprzedaży” energii producentowi, którą ten następnie zużywa.
Nigdzie nie ma uzasadnienia ani logicznych podstaw do wymuszania na nas- producentach energii, zawierania umów, w myśl których kupujemy, de facto własną energię (poza wyjątkowymi sytuacjami, gdy zużycie jest większe od produkcji- wówczas kupujemy tę różnicę).
W uzasadnieniu przywoływanego wyroku w sprawie P 28/05 Trybunał Konstytucyjny wskazuje też, że koszty OSD ponoszone przez niego na utrzymywanie sieci w gotowości do przesłania nam energii, są niższe od kosztów ponoszonych przez OSD w wypadku odbiorcy końcowego. Nieuzasadnione jest zatem obciążanie nas w niemających racji bytu "umowach kupna" tak wysokimi opłatami taryfikacyjnymi, jak stosowane w tych umowach.
Osobnym problemem, jaki pojawia się w naszym przypadku, jest uzyskanie zwolnienia od podatku akcyzowego w sytuacji opisanej w art. 9 ust. 1 pkt 4 nowej ustawy akcyzowej, gdy na zużycie to składa się nie tylko energia opisana w art. 30 ust. 6 ustawy- zużywana na procesy produkcyjne i w celu podtrzymywania procesów produkcyjnych (w tym wypadku projekt z dnia 20 lutego 2009 r. rozporządzenia MF w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego przewiduje comiesięczene sprawozdania - § 3 projektu).
Zgodnie bowiem z art. 30 ust. 1 i 2 nowej ustawy akcyzowej podstawą zwolnienia od akcyzy jest dokument potwierdzający umorzenie świadectwa pochodzenia energii.
W myśl art. 9e ust. 13 prawa energetycznego w związku z art. 9a ust. 1 prawa energetycznego wniosek o umorzenie świadectwa pochodzenia może złożyć tylko przedsiębiorstwo energetyczne wytwarzające energię lub obracające nią i sprzedające energię odbiorcom końcowym. Sprzedaż energii odbiorcom końcowym jest czynnikiem warunkującym możliwość umorzenia świadectwa.
Zatem „elektorwniarz” lub „elektrowniarka” , który jedynie wytwarza energię i nie sprzedaje jej odbiorcom końcowym nie ma możliwości uzyskania dokumentu umorzenia świadectwa pochodzenia i tym samy nie uzyska zwolnienia od akcyzy…
Proponuję, aby TRMEW spróbowało przeforsować rozwiązanie tego problemu inne niż nowelizacja prawa energetycznego obciążająca nas dodatkowa papierkową robotą przez umożliwienie nam występowania z wnioskami o umorzenie świadectw pochodzenia. Rozwiązaniem takim może być właśnie „minusowanie liczników”- dane z liczników zbierane przez OSD wystarczyłyby też ministrowi do sprawozdań o krajowym zużyciu energii i jej pochodzeniu.
Tresć Art.30 pkt.1i2 przesądza sprawe: OŻE sa zwolnione ale muszaprzedstawic dowód umorzenia SP. Zwolnienie to obniżenie akcyzy naleznej od za najblizsze okresy rozliczeniowe. Tak jak VAT nalezny inaliczony.... ZWOLNIENIE ROBI Z NAS PODATNIKÓW AKCYZY !!!!
Koszt zgłoszenia to 170zł. pozdrawiam M.K
Witam. Byłem dzisiaj w moim Urzędzie Celnym (Gorzów Wlkp) a tam jak by na mnie czekali gdy pani sekretarka spytała mnie na co chcę delarację i odpowiedziałem że na energię to z drugiego pokoju odrazu odezwała się Pani kierowniczka ( bardzo miła) i zaprosiła do siebie. Na biurku miała przygotowaną listę Mewów i odrazu sprawdziła czy jestem na tej liście - byłem. Na moje zagadnienie jak to będziemy płacić odpowiedziała że za całą energie pobraną na potrzeby własne minus potrzeby technologiczne potrzebne do produkcji tej energii. Na pytanie jakie to są potrzeby technologiczne stwierdziła że tylko szafy sterownicze a już oświetlenie hali, terenu czy ogrzewanie to nie, mamy to odróżnić i wyliczyć a oni i tak za dwa lata przyjadą na kontrole. Powiedziała że to dla nich też nowość i będziemy się uczyć razem, ale zarejestrować się trzeba.
Pozdrawiam. Potwierdzam opłatę 170 zł.
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 11:11 pm Może jednak nie?
Jestem po konsultacjach - na razie ustnych z Krajową Informacją Podatkową.
W długiej rozmowie zidentyfikowaliśmy następujące stany:
1. MEW sprzedaje energię elektryczną (choćby cześć) "nabywcy końcowemu" (podmiot nie posiadający koncesji z URE) - rejestrują się do 01.03.2009, prowadza stosowne rejestry energii sprzedanej końcowemu odbiorcy, energii sprzedanej podmiotom pośredniczącym (bez akcyzy), energii zużytej na cele produkcji i podtrzymania produkcji, energii zużytej na pozostałe cele, składają deklaracje miesięczne, płaca od tej energii akcyzę, którą wliczają w cenę sprzedaży;
2. MEW nie sprzedaje energii elektrycznej "nabywcy końcowemu", a jedynie do spółek obrotu posiadających koncesję z URE, potrzeby własne (w myśl ustawy "związane z produkcją i podtrzymaniem produkcji"), zakupuje (choćby w części) od spółki dystrybucyjnej bez akcyzy (jako że mew nie spełnia definicji "nabywcy końcowego" - posiadamy koncesje) - rejestrują się do 01.03.2009, prowadza stosowne rejestry zużycia energii na potrzeby produkcji i podtrzymania produkcji (zwolnionej), oraz zużycia na inne cele, składają deklaracje miesięczne za energię zwolnioną, płaca akcyzę zużytą na pozostałe cele;
3. MEW nie sprzedaje energii elektrycznej "nabywcy końcowemu", a jedynie do spółek obrotu posiadających koncesję z URE, potrzeby własne (w myśl ustawy "związane z produkcją i podtrzymaniem produkcji"), pokrywa z własnej produkcji, lub zakupuje od spółki obrotu z akcyzą - wydaje się, że w takiej sytuacji nie ma obowiązku rejestracji, sprawozdawczość jest mocno uproszczona (nie składamy deklaracji a jedynie miesięczne oświadczenia o ilości zużytej energii do celów produkcji i podtrzymania produkcji). Jest to jednak interpretacja dyskusyjna (choć wiele osób, w tym konsultanci Krajowej Informacji Podatkowej podziela ten pogląd). Wydaje się, że jednoznaczne rozstrzygnięcie możliwe jest jedynie po uzyskaniu wiążącej interpretacji podatkowej.
W związku z powyższym proponuję wysłać do stosownych (ze względu na zamieszkanie, bądź siedzibę, patrz formularz zapytania) Izb skarbowych (Uwaga! nie Urzędy Celne!) za pośrednictwem Krajowej informacji podatkowej (taka jest procedura) załączone poniżej zapytanie. Adresy są na formularzu, który jest częściowo wypełniony.
czysty formularz można pobrać także z http://www.kip.mofnet.gov...ywidualnej.html
- można także zrobić to za pomocą wniosku interaktywnego na tej samej
stronie - dla chętnych treść zapytania w postaci .doc).
Zapytanie podlega opłacie (pod rygorem nierozpatrzenia) 40 PLN (nr r-ków
bankowych w formularzy).
Cały czas pracujemy nad uzupełnieniem treści zapytania, więc proponuję poczekać z jego składaniem do piątku (ostatecznie decyduje data stempla pocztowego ).
Otwartą sprawa pozostaje kwestia, czy złożenie takiego zapytania chroni tych co je złoża przed sankcjami karno-skarbowymi. Może ktoś potrafi ocenić czy zapisy Ordynacji Podatkowej Art. 14k par.3 nie maja takiego znaczenia?
Ostatnio zmieniony przez P.LANTECKI Sro Lut 25, 2009 9:46 am, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 1:22 pm dyrektywy Rady 2003/96/WE
"Zgodnie z art. 21 ust. 3 zd. 1 dyrektywy Rady 2003/96/WE z dnia 27
października 2003 r. w sprawie restrukturyzacji wspólnotowych przepisów
ramowych dotyczących opodatkowania produktów energetycznych i energii
elektrycznej (Dz.Urz.UE wyd. spec. r. 09, t. 1, s. 405 ze zm.), zużycie
produktów energetycznych na terenie zakładu produkującego produkty
energetyczne nie jest uważane za zdarzenie powodujące powstanie
zobowiązania podatkowego, jeśli zużyciu ulegają produkty energetyczne
produkowane na terenie zakładu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach - zaloguj się na forum Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum